Steeds meer vrouwen met zwangerschapsdiabetes...

Alles over gezondheid
Plaats reactie
William82
Site Admin
Berichten: 75
Lid geworden op: 20-02-2018 13:10

Steeds meer vrouwen met zwangerschapsdiabetes...

Bericht door William82 » 06-04-2018 13:12

Steeds meer vrouwen met zwangerschapsdiabetes

Zes procent van de Belgische vrouwen ontwikkelt tijdens de zwangerschap diabetes. Dit zijn enkel de gevallen waarbij de zwangerschapsdiabetes vastgesteld wordt – heel vaak weten vrouwen niet eens dat ze de aandoening hebben. Opvallend is dat Wallonië dubbel zoveel gevallen telt (8 procent) dan Vlaanderen (4 procent). Dat blijkt uit cijfers die parlementslid Yoleen Van Camp opvroeg bij de minister van Volksgezondheid.

Van Camp: “De verschillen tonen aan dat zowel Wallonië als Vlaanderen gebaat zou zijn bij het regionaliseren van onze gezondheidszorg. Dan zouden de deelstaten beter kunnen inspelen op hun specifieke populatie. Bovendien zouden screening, behandeling én opvolging nadien dan in één coherent beleid ondergebracht zijn.”

Het aantal zwangerschappen daalt jaar na jaar, van 130 100 in 2010 naar 125 014 in 2014. In 2010 registreerde men 5 158 vrouwen met diabetes tijdens de zwangerschap, wat in 2014 gestegen was naar 7 241. Op vijf jaar tijd is het percentage van zwangerschapsdiabetes dus van 4 naar 6 procent gestegen. Opvallend is dat het percentage met 2 942 gevallen op 38 938 zwangerschappen (8 procent) in 2014 in Wallonië dubbel zo hoog is dan dat in Vlaanderen. Daar telden we in dat jaar 2 483 gevallen van zwangerschapsdiabetes op een totaal van 57 437 (4 procent) zwangerschappen. Brussel telt er nog meer, met name 1 816 op 18 594 (10 procent).

De belangrijkste risicofactoren voor zwangerschapsdiabetes zijn hogere leeftijd en overgewicht. Uit cijfers van de gezondheidsenquêtes blijkt de problematiek van overgewicht en obesitas inderdaad hoger in Wallonië en Brussel dan in Vlaanderen. Anderzijds kan een hoger aantal ook wijzen op een betere screening. Aangezien de deelstaten hiervoor verantwoordelijk zijn, heeft de federale overheid – die thans instaat voor de behandeling – daar geen zicht op. Van Camp pleit voor een beleid op maat: “De deelstaten zouden met hun eigen middelen op die specificiteiten moeten kunnen inspelen, conform de eigen taal en cultuur van het landsdeel. Dat zou de gezondheid van de burgers van zowel Wallonië als Vlaanderen ten goede komen.”

Eén op de drie vrouwen met zwangerschapsdiabetes ontwikkelt nadien ook suikerziekte. Vlaanderen heeft vandaag ook een betere follow-up van zwangerschapsdiabetes. Vlaanderen zorgt voor een stipte opvolging, in samenwerking met de DiabetesLiga, Domus Medica en de Vlaamse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologe, via het project Zoet Zwanger, waarbij vrouwen aangeschreven worden om zich na de zwangerschap ook te laten opvolgen.

Bron: persdienst N-VA

Plaats reactie